Behçet hastalığı 1930’lu yıllarda ortaya çıkarılmış olan ama asıl nedeni halen bilinmeyen genelde erkeklerde görülen bir tür vücut direncinin düşmesi ve buna bağlı olarak vücutun belirli bölgelerde enfeksiyonların görülmesi gibi bir hastalıktır. Saç ekim cilt altı uygulaması olsa daha sonuçta bir cerrahi girişimdir. Her cerrahi girişiminde sonrasında enfeksiyon görülme riski vardır. Fakat bu durum Behçet hastalığı olanlarda daha yüksektir. Bu yüzden behçet hastalarının bizlere sorduğu soru genelde şu şekilde olmaktadır. Bahçet hastalarına saç ekim yapılır mı veya yapılırsa sorun çıkma olasılığı var mıdır?

Behçet hastalığı diğer adıyla behçet sendromu olanlar zaten vücut dirençlerinin daha hassas olduğunu bilmektedir. Buda dönemsel olarak zaten bazı problemler çıkartmakta ve dönemsel olarak bazı tür ilaçlar kullanmaya mecbur bırakmaktadır.

Fakat behçet hastaları tabiki dönemsel olarak bu hastalığa sahip olmayan insanlar gibi estetik operasyon yaptırmakta veya başka bir hastalığı var ise cerrahi bir işlem gerektiriyorsa bunlarıda yaptırmaktadır. Ama bu hastalığa sahip olmayanlara göre bir dezavantaj olarak işlem sonu bazı komplikasyonlar beklenebilir. Bu yüzden bunlar göze alınarak operasyon yapılması daha doğru olacaktır.

Bilinçli ve kontrollü yapılan her cerrahi girişimin sonuçları yapılan işlemlerin daha başarılı olmasını sağlayacağı unutulmamalıdır. Yazımızdaki en önemli konu başlığı olan behçet hastalarına saç ekim yapılır mı sorusuna gelecek olursak şu durumlarla karşılaşmak olası problemleri gözlemlemek gerekecektir.

Behçet hastalığı olanlara saç ekim yapılır ise neler olabilir?

Saç ekim operasyonları cilt altı basit işlem olduğu unutulmamalıdır. Ama basit olması komplikasyon olmayacağı anlamıda taşımayacaktır. Bir kişinin kronik rahatsızlığı olsun olmasın saç ekim sonrası şu problemler görülebilir ve görülme risk derecesi %0,1 (binde bir) oranındadır.

  • Bölgesel küçük enfeksiyonlar,
  • Ekim bölgesinde yaralar,
  • Donör bölgedeki saç küsmeleri,
  • Ekim alanında saç çıkmaması,
  • Saç ekim bölgesinin geç iyileşmesi,
  • Sivilcelenmeler,
  • Kızarıklıklar,
  • Kaşıntılar,
  • Ağrı ve acılar,
  • Kanamalar,

Bu saydığımız tüm komplikasyonlar aslında saç ekim merkezi, saç ekim uzmanı, saç ekim kliniği, saç ekim hastenesi, saç ekim uygulanan kişiler, saç ekim süresi, saç ekimi sonrası ve benzeri gibi sebeplere bağlı olarak değişebilir ve görülebilir olan saç ekim yan etkileri denilebilir. Bu yan etkiler çok nadir de olsa görülebilir. Kronik bir hastalık olsun yada olmasın bu durumlarla karşılaşmak saç ekimlerindeki komplikasyonlardan bazılarıdır.

Bu yukarıdaki durumlar tüm saç ekimlerinde görmesi olası yan etkilerden en çok karşılaşılanlardan bazılarıdır. Saç ekim sonrası kalıcı komplikasyon genelde oluşmaz.

Behçet hastalarında ise bu yan etki ve komplikasyonların görülme riski çoğalmaktadır. Bu risk orana vurulmak istenildiğinde ise %1 (yüzde bir) olarak görülmektedir. 

Sonuç olarak risk her gün hayatımızda var olan bir gerçektir. Bu riskleri işlem öncesi bilmek önemlidir. Riskin var oluşu demek gerçekleşeceği anlamına da gelmemektedir.

Genel olarak alttaki fotoğraftaki durum ise behçet hastası olup saç ektiren bazı kişilere ait gerçek görüntüdür. Behçet hastalarında görülen en büyük yan etki olarak kayıtlara geçmiştir. Bu görülen saç ekim yan etkisi sadece basit bir enfeksiyondur. Kontroller ve düzenli takip ile ortamla olarak 15-20 gün arasında tamamen iyileştiği gözlemlenmiştir.

 

behçet sendromu hastaya saç ekim

behçet hastalığı olanlarda saç ekim sonrası küçük enfeksiyon

Behçet hastalığı var yada yok saç ekim sonrası komplikasyonlara maruz kaldıysanız sizlere yardımcı olarak saç ekim komplikasyonlarda iyileştirici önlemler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Saç ekiminde komplikasyonları düşüren bir diğer husus ağrısız saç ekimleridir. Sedasyonlu saç ekimlerinde ağrı olmadığı için vücut çok rahattır ve  komplikasyonlar oldukça az görülmektedir.

Saç Ekim Komplikasyonlarında Bakım Nasıl Olmalı?

Saç ekim için komplikasyonlar kişiden kişiye değişebilir. Oluşabilecek komplikasyonları bazen önlemek mümkünde olmayabilir. Ama sonuçta bir yan etki oluştu ise önemli olan en az etki ile sorunu ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu yüzden hızlı teşhis, hızlı önlem almak çok önemlidir.

Saç ekim komplikasyonlarında oluşan komplikasyona göre planlama yapılacağı için tedavi şekilleri değişecektir. Saç ekim sonrası yan etkilere maruz kaldıysanız ilk 3-5 gün arasında müdahale edilmesi gerektiği untulmamalıdır. Bizlere bu konuda başvuranlara ücretsiz ve koşulsuz olarak destek olabiliriz.

Komplikasyonu olmayan sonuçları başarılı saç ekimleri dileriz.