Periodontoloji, ya da bilinen adıyla diş eti hastalıkları günümüzde artan hastalıkların başında gelmekte. Periodontolojinin asıl amacı diş ve diş çevresinde bulunan diş eti dokularının sağlıksız veya sağlıklı hallerini inceleyerek, bu dokularda oluşan herhangi bir hastalığın tedavisini yapmaktır ve tıp alanında bu diş hekimliği dalına periodontoloji denmektedir.

Periodontoloji, genel olarak diş ve diş eti dokularının sağlığıyla ilgilenir ve amacı burada oluşan herhangi bir hastalığı gidermektir. Periodontoloji bilindiğinin aksine çok ciddi bir hastalık değildir. Lakin, tedavi olunmazsa hastanın başına büyük belalar açabilir. Bu yüzden diş ve diş etlerinde oluşan herhangi bir rahatsızlıkta hemen periodontoloji bölümüne gitmek gereklidir. 

Periodontoloji tedavileri kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Yani, herkesin kendine özel bir tedavisi olacaktır. Bunun amacı, alınabilecek maksimum verimi korumaktır. Periodontoloji tedavilerinde klasik tedavi yöntemlerinin yanında modern tedavi yöntemleri de mevcuttur. Yani, hani tedavi türü gerekliyse o tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Periodontoloji rahatsızlıkları ciddiye alınacak bir konudur. Ancak söylediğimiz gibi korkulacak bir şeyi yoktur. Çünkü, tedavi sırasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. Tedavi süresi, kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir. Kişinin ağız sağlığı ne kadar iyiyse tedavi de o kadar verimli ve kısa sürede gerçekleşecektir. Lakin, ağız sağlığında başka sorunlar da var ise önce o sorunlar giderilecektir. Ardından da periodontoloji tedavilerine başlanacaktır. Her zaman söylenildiği gibi sağlık asla ikinci bir plana atılmamalıdır. Herhangi bir rahatsızlıkta direkt olarak bir hekime danışılmalıdır. 

Diş eti hastalıklarının nedeni nedir?

Diş eti hastalıklarının oluşmasında tabii ki de birçok etken vardır. Bu etkenlerin başında şüphesiz diş temizliği gelmektedir. Diş temizliğinin iyi bir şekilde tamamlanmaması dişleri çürüterek diş eti rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır. Dolayısıyla her gün dişleri fırçalamak ve gereken diğer temizlikleri yapmak oldukça önemlidir. Yapılmadığı takdirde kişiye ciddi sorunlar çıkarabilir.

 Bir diğer önemli neden de yenilen besinlerle alakalıdır. Kişi ne kadar kötü beslenirse dişler o kadar çabuk zarar görür. Bunun sonucunda da diş ve diş eti hastalıkları ortaya çıkacaktır. Bunun olmaması adına her zaman sağlıklı beslenmek gereklidir. 

Üçüncü önemli neden ise sigara kullanımıdır. Kişinin sigara kullanması diş ve diş etlerini oldukça olumsuz bir yönde etkileyecektir ve kolaylıkla diş ve diş eti rahatsızlıkları ortaya çıkacaktır. Bu yüzden, bu hastalıkları geçirmemek adına hemen sigara kullanımının bırakılması gerekmektedir.  

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli neden de genetik yatkınlıktır. Diş ve diş eti hastalıklarına genetik yatkınlık ne kadar fazlaysa kişinin o hastalıkları geçirme olasılığı da o kadar artacaktır. Dolayısıyla, yakın akrabalarınızda diş ve diş eti rahatsızlığı geçiren birisi varsa, çok büyük ihtimalle genetik yatkınlıktan dolayı sizin de o hastalığı geçirebileceğiniz söylenebilir. 

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir? 

Her hastalıkta olduğu gibi diş eti hastalıklarında da belirli belirtiler vardır. Bu belirtiler geçirildiği takdirde acilen diş hekiminize görünmeniz gerekmektedir. Bu belirtiler ise şu şekildedir: 

  • Diş etleriniz kanıyorsa.
  • Diş ve diş etlerinde oluşan aşırı hassasiyet.
  • Diş etinde şişme ve kızarma meydana geliyorsa.
  • Diş aralarında diş taşlarından dolayı oluşan diş siyahlığı bulunuyorsa.
  • Diş veya diş etlerinizde iltihaplanmalar oluşuyorsa. 
  • Ağzınızda kötü bir koku oluşuyorsa.

Acilen diş hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Gidilmediği takdirde çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. 

Diş Eti Hastalıklarının Aşamaları Nelerdir? 

Diş eti hastalıklarının belirlenen üç adet aşaması vardır. Bu aşamalar her zaman hafiften ağıra göre sıralanır. Bu aşamalar ise şu şekildedir: 

  • Gingivitis : En hafif geçirilen aşamadır. Bu aşama genellikle dişlerin fırçalanmamasından dolayı oluşmaktadır. Diş ve diş eti temizliğine özen gösterildiği takdirde bu aşama kolayca geçilmektedir. 
  • Periodontitis : Gingivitis aşamasından sonra daha da dikkat edilmediği takdirde periodontitis aşaması geçirilmektedir. Gingivitis aşamasına göre daha tehlikelidir. Burada oluşan iltihaplar diş etlerinden dişlere inerek diş kayıplarına yol açabilir. Dolayısıyla profesyonel bir destek almak şarttır. 
  • İlerlemiş Periodontitis : En ağır aşama bu aşamadır. Periodontitis yüzünden diş kemiklerinde oluşan iltihaplanmalar daha da artarak kesin diş kayıplarıyla sonlanmaktadır. Bu aşamada dişleri kurtarmak çok zor olduğundan en kesin çözüm diş çekimidir. 

Diş eti tedavisi nasıl yapılır? 

Diş eti tedavisi başlangıçta gingivitis aşamasında oluşan plakların temizlenmesiyle başlar. Ardından herhangi başka sorun varsa o sorunlar giderilir. Periodontitis ve İlerlemiş Periodontitis aşamalarında görülen zararları gidermek için iltihap giderme işlemi uygulanır. Bu işlemde iltihaplı bölgelerden iltihap çıkarılır ve diş eti dikilir. Çok ilerlemiş iltihaplarda mecburen diş çekme işlemi uygulanmaktadır.

Bu tedavi süresi kişiden kişiye göre değişmekte olup ortalama olarak 2-3 gün sürmektedir. Dikilen dikişler ise 1-2 hafta içerisinde diş etlerinden alınır. Diş eti tedavisinden sonra kişilerin 3 ila 6 ay süresiyle kontrole gelmesi gerekmektedir.