Diş implantı, günümüzde en çok tercih edilen diş tedavilerinin başında gelmektedir. Genel olarak diş implantının amacı, herhangi bir sebepten dolayı kaybedilmiş dişlerin yerine protez diş takılarak eksikliğin giderilmesidir. İmplant diş, gerçek bir diş gibidir. Yani implant olduğu ancak hekimler tarafından anlaşılabilir. Başarısızlık gibi bir durum söz konusu değildir. Diş implantı tedavisi isteyen bütün hastalar yüzde yüz başarı oranıyla diş implantı yaptırabilmektedirler. Diş implantı tedavisi korkulacak bir tedavi türü değildir. Sonuç olarak bölgesel anestezi tekniğiyle implantın yapılacak olduğu yer uyuşturulmaktadır. Dolayısıyla, hasta kesinlikle hiçbir ağrı ya da acı hissetmeden diş implantı tedavisini başarıyla tamamlayabilir.
Diş implantı yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Bu husus basit ama bu tedavi yönteminde oldukça önemli bir husustur diyebiliriz. Bu önemli husus ise şudur: Diş implantı tedavisi yaptırmadan önce dişlerde veya diş etlerinde başka sorunlar varsa ortadan kaldırılır ve ardından diş implantı tedavisi gerçekleştirilir. Bu sorunlar ortadan kaldırılmadan kesinlikle bu tedaviye başlanmaz ve zaten başlanamaz. Aslında zaten bütün diş tedavilerinde ağızda başka bir problem varsa ilk önce o problemler giderilir ve ardından tedaviye başlanır. Bu bir anlamda genel bir bakımdır diyebiliriz. Diş implantı yaptırmanın sonucunda bu tedavinin size getirebileceği en büyük avantajlardan bazıları şunlardır: Daha iyi bir gülüş, daha estetik bir görüntü, yemek yemede zorlanmama gibi avantajları daha sıralayabiliriz. Ağızda bulunan dişlerde herhangi bir eksik varsa diş implantı tedavisi gerekmektedir. Diş implantı tedavisi artık estetik bir görüntü ve ağız sağlığı açısından bir zorunluluk olmuştur. Yani, sizin de ağzınızda eksik dişler varsa bu tedavi yöntemini gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz…
İmplant diş hangi parçalardan oluşmaktadır?
İmplant diş 4 adet parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar ise: İmplant, protez taşıyıcı, vido ve kuron olarak adlandırılmaktadır. Bu parçaları daha detaylı bir şekilde anlatmamız gerekirse:
- İmplant : Kemik yapınıza göre hazırlanmış ve diş köklerinizi yapay bir şekilde oluşturacak yapıya verilen isimdir.
- Protez Taşıyıcı : Diğer bir adıyla “Abutment” olarak adlandırılır ve kuronu tutmak için yapılan bir altyapıdır.
- Vida : Kuron kısmını altyapıya bağlayan yapıya verilen addır.
- Kuron : Diğer bir ismi kaplamadır. Doğal bir diş görünümünde üretilmiş yeni protez dişe verilen addır.
Diş implantı tedavi süreci nasıl işlemektedir?
Her tedavi yönteminde olduğu gibi diş implantı tedavisinde de izlenilen bazı süreçler vardır. Bu süreçleri detaylı bir şekilde anlatacak olursak:
- Öncelikle ağız yapınızın analizi yapılır ve ardından diş hekiminiz tarafından ağız yapınıza en uygun implant seçilir ve işleme başlanır.
- Ağız yapınıza en uygun implant diş etinizin alt kısmına yerleştirilir.
- Diş etinize yerleştirilen implant kemiğinizle uyuşup uyuşmadığı tespit edilir.
- Diş etinizin içine yerleştirilen implantınızın üzerine bir iyileştirme kapakçığı yerleştirilir ve ardından implantın yerleştirildiği diş etinizin iyileşmesi beklenir.
- Diş etiniz iyileştikten sonra protez dişiniz üretilir ve implantın üzerine yerleştirilerek entegre edilir.
Göründüğü üzere işlemler bu kadar basittir diyebiliriz. Çoğunlukla 4-6 gün süren bu işlem çok ekstrem durumlarda olmak şartıyla 1 haftaya veya daha fazla bir süreye çıkabilir. Lakin, kolay bir işlem olacağından bir problem çıkmayacaktır.
Diş implantı tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?
Diş implantı korunması gereken bir yapıdır. Tabii ki tedaviden sonra dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Bu hususları açıklamamız gerekirse:
- Ağız temizliğinin sık sık ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
- Alkol ve sigara alışkanlıklarının bırakılması gerekmektedir. Aksi takdirde alkol ve sigara diş implantınıza ağır zararlar verebilir.
- İmplant tedavisi uygulanan yerde çok sert yemeklerin yenilmemesi gereklidir. Aksi takdirde diş implantınız oynayabilir. Tedaviden biraz zaman geçtikten sonra rahatlıkla bir şeyler yenilebilir.
- Dişlerin kesinlikle sıkılmaması ve gıcırdatılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde bu durum yine diş implantınızı yerinden oynatarak implantınıza zarar verebilir.
Siz de fikrinizi belirtin