İçerik Rehberi
Pedodonti, ya da bilinen adıyla çocuk diş sağlığı 0 – 14 yaş arasındaki bebeklerin ve çocukların ağız ve diş sağlığının tedavisini üstlenen bir hekimlik alanıdır. Bilindiği üzere bu yaşlarda ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Çünkü, bu yaşlarda ağız ne kadar problemsiz olursa ileri yaşlarda da çocuk bir sıkıntı çekmeyecektir. Bu yüzden, bu yaşlarda çıkacak sorunları hemen gidermek lazımdır. Pedodonti, çocuklar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili bir sorun oluştuğunda, tedavi yapılmadığı takdirde ileride büyük sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumdan korunmanın en iyi yolu ise yaşanan problemden hemen sonra bir pedodonti hekimliğine uğramaktır.
Pedodonti, kolay gibi gözükse de, aslında zor bir hekimlik dalıdır. Sonuç olarak pedodontinin ilgilendiği yaş aralığı 0 – 14 yaş aralığı olduğundan bu yaştaki çocuklar oldukça narindir yani incitilmemesi gereklidir. Bu durumda, pedodonti kolay değil, aslında zor bir hekimlik dalıdır. Pedodonti tedavisi gerektiren bir çocuğun acilen pedodonti hekimliğine gitmesi gereklidir. Aksi halde dediğimiz gibi ileride çok büyük sorunlarla karşılaşabilir. Her zaman söylenildiği gibi sağlık olmadan hiçbir şey olamaz. Bu durumda her zaman önce sağlığın düşünülmesi gerekmektedir.
Pedodontist kimdir?
Pedodontist adından da anlaşılacağı üzere pedodonti hekimlik dalını uygulayan kimseye verilen addır. Pedodontist olmak için 5 senelik diş hekimliğinin ardından yaklaşık 4 sene sürecek olan çocuk ağız ve diş sağlığı dalında ek eğitim alması gerekmektedir ve bu konuda uzmanlaşması gerekmektedir. Pedodontist diş hekimleri 0 – 14 yaş yani bebeklikten ergenliğe kadar çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgilenir.
Pedodonti neleri kapsar?
Her hekimlik alanı gibi pedodontinin de kapsadığı birtakım konular mevcuttur. Bu konuları daha detaylı bir şekilde açıklamamız gerekirse:
- Süt dişlerdeki veya kalıcı dişlerdeki kanal tedavilerinin yapılmasını.
- Diş çekimi gereken dişlerin çekilmesini.
- Çocuklarda diş kırılmasının tedavisini.
- Diş ve diş etlerinde oluşan renklenmenin önlenmesini.
- Fissür örtücü uygulamalarını.
- Gereken flor kaplamalarını.
- Bruksizm tedavisini.
- Kron kaplamalarını.
Bu saydığımız tedavileri pedodonti genel olarak kapsamaktadır. Yani, pedodonti tedavisi alması gereken çocuklar bu problemleri de yaşıyorsa bu problemler de giderilecektir.
Pedodontistler neler yapar?
Pedodontistler genel olarak çocuk ağzıyla ilgili her şeyi düzenlemektedirler. Pedodontistlerin çocuklar üzerinde uygulayabileceği uygulamalar ise şu şekildedir:
- Yer tutucuların düzenlenmesini ayarlar.
- Süt veya kalıcı dişlerde dolgu işlemini yapar.
- Kötü ağız alışkanlıkların giderilmesini sağlar.
- Çocuk üzerinde kanal tedavilerini veya ampütasyon işlemlerini yapar.
- Yaşanan diş travmalarının tedavisini yapar.
- Diş çürüğü için koruyucu ve önleyici önlemler alır.
- Çocuk protezlerini düzenler.
- Diş çekimini yapar.
- Ağız – diş bakımı ve beslenme önerileri yapar.
Pedodontistler saydığımız bu maddeleri çocuk üzerinde uygun gördüğü şekilde düzenleyip uygulayabilir.
Dişlerin sağlıklı büyüyebilmesi için neler yapılmalıdır?
Şüphesiz herkes çocuğunun hiç tedavi olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesini ister. Bu durumda tabii ki yapılacak önemli adımlar mevcuttur. Lakin, pedodonti tedavisinden de korkulmamalıdır. Sonuç olarak pedodonti tedavisinde kesinlikle çocuğa zarar verebilecek bir şey yapılmaz. Zaten, tedavi sırasında hiçbir ağrı ya da acı hissedilmez. Ancak, tabii ki kimse çocuğunun tedavi almadan sağlıklı bir şekilde büyümesini ister. Bunun için yapılacak şeyleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmak.
- Sağlıklı beslenmek.
- Çok sert yiyecekleri yemekten kaçınmak.
- Sık sık biberon kullanımı.
- Bebeklik zamanında tamamen doğal beslenilmesi.
Bu saydığımız etkenler çocuğun dişlerinin sağlıklı büyüyebilmesi için en önemli etkenlerden sadece birkaçıdır. Bu etkenler doğru olarak uygulandığı takdirde, çocukta genetik yatkınlık yoksa dişleri sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişecektir.
Merhaba 5 yaşında kız çoçuğum var yaklaşık 4 dişinde ciddi çürükler mevcut bizce kökleri sağlam gibi ağrı henüz yok sizce bu dişler çekilmeli mi yoksa tedavi mi edilmeli ?
Cevaplarsanız çok memnun olacağız.
Aysun hanım öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Diş çürüklerinde çoçuklarda çekim işlemi uygun değil hatta sağlıklı da değildir. Dişerin kendi düşmesi beklenmeli. Yemek yerken problem yaratıyorsa bizce ağrı olmasada dolgu yapılması çok uygun olacaktır. Çünkü bu sayede dişlerin normal dökülmesi zamanı gelene kadar çocuğunuz çok rahat edecektir. Daha fazla bilgi için WhatsApp ile bizlere ulaşabilirsiniz. İyi günler dileriz real estetik.